Pianobegeleiding

Eline van Vroonhoven, pianobegeleider
Foto: Majanka Fotografie

Dat pianobegeleiding een vak apart is heb ik zelf ondervonden. Het vergt veel inzicht in andere instrumenten (en zangers), een bijzonder vermogen tot inleving in de muziek, snel muziek van blad kunnen lezen en voornamelijk erg veel ervaring! Gelukkig heb ik door de jaren heen de nodige ervaring opgedaan. Al tijdens mijn studie speelde ik graag samen met mijn studiegenoten, en ben ik begonnen met het begeleiden van cellisten op de muziekschool. Al doende leerde ik, en ik heb inmiddels diverse solisten begeleid tijdens allerlei concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours, maar ook het Euroconcours Viool. Dit doe ik nog steeds vaak en graag, maar ik begeleid ook regelmatig op concerten, examens en audities. Ook word ik regelmatig gevraagd voor de begeleiding van examens van muziekscholen en verenigingen.

Daarnaast ben ik actief als pianobegeleider van koren, zowel klassieke als lichte muziek. Het erg uiteenlopende repertoire maakt het voor mij juist leuk en afwisselend! Zo speel ik de ene week het requiem van Bruckner, en de week erna komt er muziek van Les Miserables op de lessenaar.

Voor nog meer afwisseling én uitdaging is er nog een laatste vorm van pianobegeleiding waar ik werkzaam in ben: de begeleiding van klassieke danslessen. Ook dit is een vak apart, waarbij voornamelijk veel geïmproviseerd wordt, maar wel erg leuk om te doen! Toen ik hier net mee begon, ben ik gecoached door de ervaren muzikaal begeleider Anita Mentink, tegenwoordig ben ik werkzaam bij de Fontys Dansacademie, ook heb ik lessen begeleid bij Station Zuid (voormalig Danshuis voor professionele dansers).

BewarenBewaren

BewarenBewaren